Primeur voor de provincie Antwerpen: Fiberklaar en Geel ondertekenen Fiber overeenkomst

De ondertekening is de officiële start van bredere campagne in Geel, dat één van eerste provinciesteden wordt met fiber

Burgemeester Vera Celis (N-VA) is blij om met Fiberklaar supersnel en stabiel internet te brengen naar inwoners van Geel

Gelenaars zullen dankzij revolutionaire "Fiber to the Home" (FTTH) technologie supersnel en stabiel onbeperkt dataverkeer ervaren

Gelenaars kunnen zich tijdens de Fibercampagne aanmelden en betalen dan geen aansluitingskosten voor de fiberaansluiting

Geel zal één van de eerste provinciesteden zijn met glasvezel in ons land.

Fiberklaar koos de stad als eerste om zijn open fibernetwerk uit te rollen en de twee partijen ondertekenden gezamenlijk een Fiber overeenkomst. Die ondertekening is het fundament van een bredere campagne in Geel en markeert de officiële start van de fiberuitrol van het nagelnieuwe bedrijf in Vlaanderen.

"We zijn heel erg blij met de vele positieve reacties die we sinds de lancering van Fiberklaar uit verschillende hoeken kregen. De ondertekening van de overeenkomst is de officiële start in Geel, maar vormt slechts het begin van het traject dat we in de komende jaren samen met vele Vlaamse steden en gemeenten willen afleggen", zegt CEO Rik Missault.

Fiber overeenkomst voor vlotte uitrol van fibernetwerk

Fiberklaar investeert meer dan tweeënhalf miljard euro om tegen 2028 anderhalf miljoen Vlaamse huishoudens te voorzien van fiber. Geel is als eerste aan de beurt en ondertekende samen met Fiberklaar een Fiber overeenkomst.

In die overeenkomst wordt naast de gezamenlijke visie en de concrete doelstellingen ook een aantal principes en werkwijzen gedefinieerd. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om de fasering en vergunningen van projecten, de locaties van de verdeelstations (PoP), herbestratingsplannen en algemene processen die de administratieve werklast onder controle moeten houden voor alle partijen.

Ook andere steden en gemeenten toonden reeds interesse in de plannen en werkwijze van Fiberklaar.

"Onze contacten met het Geelse stadsbestuur verlopen erg positief en constructief. Wij kijken ernaar uit om Gelenaars digitale vrijheid te bieden met toegang tot fiber en dus bliksemsnel internet.

Het allereerste bericht dat we via onze website ontvingen, kwam trouwens van een Gelenaar die stond te popelen om zich op ons netwerk aan te sluiten. Vandaag kunnen we niet alleen hem, maar ook veel van zijn stadsgenoten, zeer goed nieuws brengen", lacht CEO Rik Missault.

Aanvang in mei

Na de ondertekening van de Fiber overeenkomst, startte Fiberklaar begin mei met een lokale ludieke campagne op allerlei plekken in Geel om aan te kondigen dat Geel Fiberklaar wordt gemaakt. Nu volgt een uitgebreide informatiecampagne via o.a. webinars, informatiepunten, mailings en de media.

De uitrol zelf vindt plaats van zodra er minstens 20% van de inwoners intekent voor de glasvezelaansluiting. Inwoners die tijdens de campagne intekenen op het aanbod van de telecomoperatoren krijgen de fiberaansluiting ter waarde van 495 euro volledig gratis.

Op dit moment werkt Fiberklaar samen met een aannemer en het lokale bestuur aan het voorbereidend traject. Ook de fysieke uitrol zal steeds in overleg met het lokale bestuur en de inwoners gebeuren om zo weinig mogelijk overlast te creëren en, waar mogelijk, te laten samenvallen met andere geplande infrastructuurwerken.

Het Geelse stadsbestuur is in ieder geval opgetogen over de komst van Fiberklaar en ziet de werken graag snel aanvangen.

"Wij zijn heel erg blij dat Fiberklaar ons deze primeur biedt. Dit project past perfect binnen de ambities van ons stadsbestuur om Geel klaar te stomen voor de toekomst en sneller internet te brengen naar onze inwoners. Dit is een eerste stap in die richting. We hopen dan ook dat de werken snel kunnen aanvatten", zegt burgemeester Vera Celis (N-VA).

Eerste van verschillende steden

Naast de lancering in Geel, bereidt Fiberklaar ook de lancering voor in een rits andere provinciesteden in ons land.

"We zijn natuurlijk erg benieuwd naar de interesse van de Vlaming voor supersnel internet via glasvezel. Iedereen die interesse in fiber heeft, kan dat delen met ons via onze website – of rechtstreeks kenbaar maken aan hun gemeentebestuur", zegt Missault.

Het Vlaamse fibernetwerk is open voor alle operatoren. De gebruiker kiest zelf zijn eigen telecomprovider die het meest geschikt is voor diensten zoals internet, digitale TV, clouddiensten, gaming, VR, streaming en telefonie. Vanaf de eerste dag bieden Proximus, Multifiber, RapidXS en EDPnet hun diensten aan en verwacht wordt dat nog andere providers op de fiberkar zullen springen.